Jongeren 12-18 jaar

Behandeling van ALK
DOK018 kan jou ondersteunen en helpen met de behandeling van Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Je hebt last van chronische vermoeidheidsklachten of chronische pijnklachten aan gewrichten, buik en hoofd en je kunt niet het leven leiden dat je gewend was. En dit is vervelend voor je! 

Jouw vraag als uitgangspunt voor de behandeling
Een aantal voorbeelden van hulpvragen om je een idee te geven:

  • Ik wil weer gewoon naar school. Kunnen jullie mij daarmee helpen?
  • Ik wil in het weekend weer kunnen stappen. Of een bijbaantje nemen. Kan dat?
  • Ik wil weer gewoon mee kunnen doen op vakantie. Hoe pak ik dat aan?
  • Ik wil kapper worden, maar kan ik dat beroep later wel aan?

Werken aan je doelen
Je stelt samen met de behandelaars je doelen op. Daarbij gaat het om zaken als: steeds een stapje meer zetten; je grenzen herkennen en nee durven te zeggen; je gedachten ombuigen en zelf weer de regie over je leven nemen. Bij de klachten spelen verschillende factoren een rol, die elkaar ook nog eens beïnvloeden. Wij kiezen daarom voor een multidisciplinaire behandeling. Dat houdt in dat je met verschillende therapeuten aan de slag gaat.

Actieve rol
De behandeling is gericht op jouw toekomst, op het vinden van mogelijkheden en op het vergroten van de kwaliteit van jouw leven. De behandelaars zijn deskundig op hun vakgebied en jij bent deskundig op het gebied van je eigen lichaam, gezondheid en leven. Daarom vragen wij dat je zelf een actieve bijdrage gaat leveren aan je revalidatie.

Hoe?
Bij DOK018 gaan wij uit van het zogenaamde ‘tweesporenbeleid’: dat betekent dat zowel je ouders als jij in behandeling komen. Jij krijgt behandeling op gedragsmatig en op lichamelijk gebied. Met jouw ouders gaan we gesprekken voeren over zaken die met pijn en vermoeidheid te maken hebben. Beide ‘sporen’ moeten worden gevolgd voor een succesvolle behandeling.