Jongeren (12-18 jaar)

Ervaar je problemen thuis of op school, kost het je veel moeite om naar school te gaan, voel je je anders dan de meeste andere jongeren, heb je vervelende gebeurtenissen meegemaakt of heb je last van angsten of sombere gevoelens? Het autisme team wil jou graag ondersteunen en helpen bij jouw klachten.

Samen met jou willen we duidelijk krijgen wat er precies speelt en wat echt belangrijk en betekenisvol voor jou is. Dit gebruiken wij om jou te inspireren en motiveren om samen doelen te stellen en hierop actie te ondernemen. Wij leren je hierbij psychische vaardigheden aan om effectief met pijnlijke gedachten en gevoelens om te gaan, zodat ze minder impact hebben. Omdat problemen zich vaak voordoen in interactie met de omgeving, betrekken wij in samenspraak met jou ook je gezin en de school in de behandeling.

De begeleiding bestaat uit verschillende onderdelen:

Psycho-educatie
Door middel van Brain Blocks geven wij jou informatie over ASS en leer jij ons hoe dit bij jou werkt. Brain Blocks is een manier van reflecteren gericht op het vergroten van het zelfinzicht. Hierdoor ontstaat er ruimte om denk- en gedragspatronen te veranderen. Omdat er gewerkt wordt met ‘beelden’ wordt het gemakkelijker om inzicht te krijgen in eigen ervaringen en die van anderen. Het verschillend denken en handelen kan hierdoor wederzijds beter begrepen worden.

ACT
ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Dit is een vorm van gedragstherapie die jou helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die je tegenkomt (Acceptance), zodat je kan blijven investeren in de dingen die je écht belangrijk vindt (Commitment). ACT-vaardigheden zorgen ervoor dat jij psychologisch flexibeler wordt.

Re-Attach
Re-Attach kan jou helpen om te leren informatie, emoties en gebeurtenissen op een betere manier te verwerken. Je ervaart hierdoor minder problemen in het dagelijks leven, er ontstaat rust en ontspanning.

EMDR
Wanneer jij een schokkende/traumatische gebeurtenissen hebt meegemaakt kunnen wij traumatherapie inzetten. Wij zijn onder andere geschoold in EMDR.

Voedingspsychologie/leefstijl
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het effect van voeding op je stemming, je emoties, je manier van denken, positief/negatief denken, obsessief denken, piekeren, je helderheid van geest, je concentratievermogen, je geheugen, je energiepeil en je gedrag enorm groot is.
In voedingspsychologie wordt gewerkt aan ‘hoe je je voelt’. Klachten zoals stemmingsstoornissen, angsten, concentratie- en geheugenproblemen, ADHD, autisme etc. worden o.a. aangepakt via voedingsadviezen.

Medicatie
Medicijnen kunnen ingezet worden om jou te ondersteunen bij jouw klachten.