Jongeren (12-18 jaar)

Heb je vragen over of ervaar je problemen thuis, op school of met vrienden, kost het je veel moeite om naar school te gaan, voel je je anders dan de meeste andere jongeren, heb je vervelende gebeurtenissen meegemaakt of heb je last van angsten of sombere gevoelens? Het DOK018 team voor Autisme wil jou graag begeleiden in het antwoord krijgen op de vragen die je hebt en oplossingen zoeken  voor de problemen die je ervaart!

Samen met jou en je ouders willen we duidelijk krijgen wat er precies speelt en wat echt belangrijk en waardevol is voor jou. Deze informatie gebruiken wij om jou te inspireren en motiveren, om samen doelen te stellen en hierop actie te ondernemen. Wij leren je hierbij cognitieve vaardigheden aan om met pijnlijke gedachten en gevoelens om te gaan, zodat ze minder invloed hebben op jou.

Problemen doen zich vaak voor in de omgeving waarin je leeft, daarom betrekken wij in overleg met jou ook je gezin en de school in de behandeling.

De begeleiding bestaat uit verschillende onderdelen:

Psycho-educatie
Door middel van uitleg en informatie geven wij jou informatie over Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en leer jij hoe dit bij jou werkt. Je leert je eigen gebruiksaanwijzing begrijpen.

Psycho-educatie is een manier van informatie geven en vragen beantwoorden  gericht op het vergroten van jouw zelfinzicht. Er ontstaat dan een mogelijkheid om denk- en gedragspatronen te veranderen. De manier van psycho-educatie passen we aan op hoe jij het beste informatie begrijpt en leert: ‘op maat’!

ACT
ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Dit is een vorm van gedragstherapie die jou helpt om op een flexibele manier om te gaan met de hindernissen die je tegenkomt (Acceptance), zodat je kan blijven investeren in de dingen die je écht belangrijk vindt (Commitment). ACT-vaardigheden zorgen ervoor dat jij  flexibeler wordt in denken en doen.

Re-Attach
Re-Attach kan jou helpen om te leren informatie, emoties en gebeurtenissen op een betere manier te verwerken. Je ervaart hierdoor minder problemen in het dagelijks leven, er ontstaat rust en ontspanning.

EMDR
EMDR kan er voor zorgen dat jij vervelende gebeurtenissen minder als vervelend gaat ervaren. Wanneer jij een schokkende/traumatische gebeurtenissen hebt meegemaakt kunnen wij traumatherapie inzetten. Wij zijn onder andere geschoold in EMDR.

Leefstijl
Het effect van leefstijl op je stemming, je emoties, je manier van denken, positief/negatief denken, obsessief denken, piekeren, je helderheid van geest, je concentratievermogen, je geheugen, je energiepeil en je gedrag is groot. In leefstijl wordt gewerkt aan ‘hoe je je voelt’. Klachten zoals stemmingsstoornissen, angsten, concentratie- en geheugenproblemen, ADHD, autisme worden o.a. aangepakt via leefstijladviezen. Binnen leefstijl wordt een op maat programma aangeboden met individuele sessies en groepssessies waar aan de volgende onderwerpen wordt gewerkt:

  • Voeding
  • Slaap
  • Sociaal en cultureel
  • Zingeving
  • Ontspanning
  • Beweging

Medicatie
Medicijnen kunnen ingezet worden om jou te ondersteunen bij jouw klachten.